Evenemang

Läsa, skriva, berätta 
− litteraturevenemang i hela Österbotten

Spana in evenemangskalendern Det händer i Österbotten och alla litteraturevenemangen där!

Skrivlabbet, kreativt skrivande för ungdomar

Skrivlabbet är en kurs i kreativt skrivande med författaren Sara Jungersten som lärare. Kursen, som ordnas på vårterminen 2019, är avsedd för ungdomar i åldern 17–19 år.

Kreativt skrivande handlar om att utveckla fantasin men också om att gräva längst inne bland sina egna minnen. Att skriva på ett kreativt sätt utmanar intuitionen, tänkandet och lekfullheten. Det finns inga regler för hur man ska skriva – det viktiga är att hitta fram till sin egen unika röst och sitt eget, alldeles speciella sätt att berätta.

I Skrivlabbet får deltagarna under tre närstudiedagar (med distansuppgifter därmellan) göra övningar som frigör kreativiteten. Skrivande och läsande diskuteras och ventileras: Hur kan vi utforska världen genom litteraturen? Vad kan vi lära oss om oss själva genom att skriva?

Under kursens gång jobbar ungdomarna vid sidan av skrivövningarna med en egen, lite längre text.

Skrivlabbet ordnas vårterminen 2019 i Närpes (i samarbete med Närpes vuxeninstitut) och Vasa (i samarbete med Vasa arbis).

Intresserad? Närmare information med datum, klockslag och platser kommer inom kort!

Nordiskt berättarseminarium 2019 i Kronoby

Det stora nordiska berättarseminariet – bekant sedan många år tillbaka för ett stort antal berättare i hela Norden – ordnas sommaren 2019 (den 21–26 juli) för första gången i Finland, närmare bestämt på Kronoby folkhögskola. Berättare från hela Norden samlas då för att under ledning av kunniga lärare fördjupa sig i något specialområde inom berättarkonsten.

Kronobyseminariet erbjuder fyra delkurser: Musikaliskt berättande (med Lina Teir från Finland som lärare), Läkande berättande (med Maria Serrano från Finland som lärare), Berättarkonstens hemlighet (med Mimesis Heidi Dahlsveen från Norge som lärare) och Muntligt berättande i klassrum (med Ola Henricsson från Sverige som lärare).

Seminariet är öppet för alla intresserade, oavsett berättarbakgrund eller tidigare berättarerfarenhet.

Närmare information läggs ut inom kort på Kronoby folkhögskolas webbplats.

LitteraTur och ReTur – ett litterärt handslag över Kvarken

Storsatsningen LitteraTur och Retur, som hade premiär våren 2018 i Umeå, upprepas hösten 2019 i Vasa! Den 20–22 september 2019 samlas författare och litteraturvänner från bägge sidor om Kvarken i Vasa för ett intensivt veckoslut i litteraturens tecken: 

Fredag 20 september 2019:
De västerbottniska evenemangsdeltagarna tar kvällsfärjan Umeå–Vasa
Program ombord med författaren och entertainern Alfred Backa

Lördag 21 september 2019:
Poesievenemang, i samarbete mellan litteraturtidskrifterna Horisont och Provins
Litterär stadsvandring 
Författarträff – författare emellan

Söndag 22 september 2019:
Författarsamtal och annat program på Skafferiet Ritz kl. 10–18
Teman (preliminärt): Boken och platsen; Feminismen i litteraturen; Skräck, fantasy och dystopier

LitteraTur och Retur ordnades första gången i april 2018 i Umeå. Sagt och skrivet om evenemanget:

”...en strålande idé, och det som förvånar är att det inte kommit till stånd på den här publika nivån tidigare.” (Anders Sjögren i Västerbottens-Kuriren 9.4.2018).

”Det var en stor glädje att få delta i den första upplagan av LitteraTur och Retur. Programmet var balanserat och mångsidigt, och publiken följde intresserat med både diskussioner och framträdanden. Evenemanget i Umeå var på flera sätt vårens kulturella höjdpunkt. Det märktes än en gång hur viktig – och naturlig – den kulturella kontakten mellan Österbotten och Västerbotten är.” (Peter Sandström, en av de medverkande författarna på evenemanget i Umeå)

”Glädjande nog planeras en uppföljning i Vasa hösten 2019.” (Ingela Bodbacka i Österbottens tidning 24.4.2018)

Följ LitteraTur och ReTur på Facebook: www.facebook.com/litteraturochretur!

Arrangörer: KulturÖsterbotten / SÖFUK, Svenska folkskolans vänner, Vasa stad / stadsbiblioteket, Svenska Österbottens litteraturförening, Förlaget, Umeå kommun, Länsbiblioteket i Västerbotten, Norrländska litteratursällskapet, Studieförbundet Bilda